Lamsgehaktballetjes in tomatensaus met
aardappeltortilla en frisse salade
Aangepast voor thuis: 4 a 5 personen
Tomatensaus
Ingrediënten:
1 ui, fijngesnipperd, 1 rode paprika, in kleine stukjes.
2,5 deciliter bouillon (vers of van een blokje).1 klein blikje
tomatenpuree, ongeveer 20 groene spaanse ontpitte olijven, pakje gezeefde
tomaten of 6 verse geplisseerde* tomaten, olijfolie.
Bereidingswijze:
Maak eerst de saus: Fruit ui en de paprika op middelhoog vuur in wat
olijfolie. Bak de olijven en de tomatenpuree mee. Pureer dit mengsel in een
blender of met een staafmixer. Doe het terug in de pan. Giet er al roerend de
bouillon bij. Als dit pruttelt doe je de gezeefde tomaten, of de geplisseerde*
tomaten in blokjes erbij. Laat de saus twintig minuten trekken op laag vuur.
Gehaktballetjes
Ingrediënten:
500 gram lamsgehakt,
2 eieren, paneermeel, eetlepel fijngehakte
peterselie,
2 tenen knoflook uit de knijper,
bloem
en olijfolie.
Voor de vegetarische kinderen heb ik het
lamsgehakt vervangen door boter-bonen en kaas, dit heb ik
gepureerd. Verder dezelfde verwerking.
Bereidingswijze:
De gehaktballetjes aanmaken met de mosterd, peterselie, eieren en
paneermeel meng het door het gehakt, met de knoflook.
Maak kleine balletjes (flinke knikkers) en rol ze door een beetje bloem.
Bak de balletjes in de olijfolie aan alle kanten bruin. Niet allemaal
tegelijk, maar steeds een paar, zodat je ze goed door de pan kunt rollen. Leg
ze in de pan met de saus. Schep voorzichtig om, en laat nog eens 30 minuten
zachtjes garen.
Aardappel-tortilla
Ingredienten:
4 à 5 middelgrote aardappelen, 5 middelgrote eieren, een halve ui,
bouillon, een teentje knoflook, olijfolie.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve cm
dik.
Snij elk schijfje nog eens doormidden in twee (zorg er wel voor dat de
stukjes niet te klein zijn).
Verwarm in een diepe pan wat olijfolie.
Voeg er de aardappelstukjes aan toe als de olie warm is. Laat de stukjes
zachtjes sudderen. ze moeten nog zacht blijven (halfgebakken). Doe er een
beetje bouillon bij. Voeg, als de aardappelen bijna klaar zijn, de halve ui en
knoflook (in stukjes gesneden) eraan toe.
Klop ondertussen de eieren los in een grote kom. Giet de aardappelen als
ze klaar zijn voorzichtig af en laat ze wat afkoelen tot ze ongeveer lauw zijn.
Voeg ze dan toe aan de eieren en meng alles goed.
Verwarm in een ronde
braadpan (met een diepte van 4 à 5 cm) wat olijfolie.
Laat de olie goed warm worden en giet het mengsel in de pan. Hou het
vuur hoog de eerste seconden, maar zet het daarna direct lager. Zorg ervoor dat
de aardappelen gespreid liggen en druk het mengsel wat aan. Laat het op een
zacht vuurtje ca. 3 minuten bakken. Wanneer de onderkant gaar is, komt het
moeilijkste: de tortilla omdraaien zodat de andere kant gaar kan worden. Haal
de pan van het vuur en dek ze af met een bord. Draai de tortilla om op het bord
en schuif ze vervolgens met de andere kant terug in de pan. Laat ook die kant
nog een 3-tal minuten bakken.
Zet de tortilla als ze klaar is op een bord en
laat wat afkoelen. Snij ze in blokjes of taartpunten.
Lekker met een frisse salade.
Voor de kinderen heb ik er een salade van wortel, sinaasappel en
bleekselderij bij gemaakt.
Eet smakelijk!
*Plisseren= tomaat ontdoen van
velletje door het kroontje eruit te snijden en een kruisje op de onderkant van
de tomaat te markeren met een mes, je laat de tomaten in een pan met water
zakken, tegen de kook aan, wanneer de schil gaat wijken van de tomaat haal je
de tomaten uit het water en spoel je ze af met koud water. Als ze afgekoeld
zijn haal je met een mes voorzichtigde het velletje er af).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten