maandag 2 april 2012

Maandag 2 april Hummekessoep!


Een soep met verse worst van de markt, sperziebonen,  witte bonen, boterbonen en tuinbonen. Daarbij vers gebakken oregano-brood en Bretonse kruidenboter

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Marieke,
Ik heb je artikel gisteren gelezen over "humekessoep" (Ik dacht ook dat het "humkessoep" was)in de bijlage van Het Parool gelezen. Het recept komt mij erg bekend voor omdat het ook een bekend recept van mijn moeder is. Mijn ouders komen n.l. ook uit Twente. Mijn moeder maakt de soep ook met rundvlees en smoort ook wat tomaten en doet deze bij de bouilion. Zij gebruikt dikke slabonen voor de soep. De slabonen kwamen uit de moestuin die al volgroeid waren. De soep is voedzaam en smaakt zeer goed. Net als "krenjebrij".
Groet, Hannie

Anoniem zei

Beste Hannie,

Wat leuk dat je reageert! Je er ontstont een boel gesteggel over de soep toen ik belde met Twente.
Krentjebrij, ja lekker, ook wel watergruwel genoemd. Je hebt voor en tegenstanders van Humkessoep en krentjebrij. Ben je ook opgegroeid met balkenbrij? Dat kon mijn tante zo lekker maken. Heb ik ook wel eens gemaakt maar daar kan ik hier in Amsterdam niet veel mensen blij mee maken. groet, Marieke Bikkers

Anoniem zei

Hallo Marieke,
Inderdaad watergruwel en balkenbrij.
Balkenbrij smaakt goed, behalve balkenbrij gemaakt van bloedworst vind ik wat minder.
Misschien heeft m'n moeder het recept van de hummekessoep nog in een oud kookschrift staan. Ik ga het even na. Kniepertjes of knijpertjes met slagroom is ook zo'n typerend Twents wat ik vroeger vaak hoorde als lekkernij bij de koffie.
Leuke webiste/recepten overigens.
Tot later en groet,
Hannie