zondag 10 juni 2012

Maandag 11 juni

Lamsgehaktballetjes in tomatensaus met aardappeltortilla en frisse salade
Aangepast voor thuis: 4 a 5 personen
Tomatensaus

Ingrediënten:
1 ui, fijngesnipperd, 1 rode paprika, in kleine stukjes.

2,5 deciliter bouillon (vers of van een blokje).1 klein blikje tomatenpuree, ongeveer 20 groene spaanse ontpitte olijven, pakje gezeefde tomaten of 6 verse geplisseerde* tomaten, olijfolie.
 

Bereidingswijze:

Maak eerst de saus: Fruit ui en de paprika op middelhoog vuur in wat olijfolie. Bak de olijven en de tomatenpuree mee. Pureer dit mengsel in een blender of met een staafmixer. Doe het terug in de pan. Giet er al roerend de bouillon bij. Als dit pruttelt doe je de gezeefde tomaten, of de geplisseerde* tomaten in blokjes erbij. Laat de saus twintig minuten trekken op laag vuur.
Gehaktballetjes
Ingrediënten:
500 gram lamsgehakt, 
2 eieren, paneermeel, eetlepel fijngehakte peterselie, 
2 tenen knoflook uit de knijper, 
bloem
 en olijfolie.
Voor de vegetarische kinderen heb ik het
lamsgehakt vervangen door boter-bonen en kaas, dit heb ik gepureerd. Verder dezelfde verwerking.
Bereidingswijze:

De gehaktballetjes aanmaken met de mosterd, peterselie, eieren en paneermeel  meng het door het gehakt, met de knoflook.
Maak kleine balletjes (flinke knikkers) en rol ze door een beetje bloem.
Bak de balletjes in de olijfolie aan alle kanten bruin. Niet allemaal tegelijk, maar steeds een paar, zodat je ze goed door de pan kunt rollen. Leg ze in de pan met de saus. Schep voorzichtig om, en laat nog eens 30 minuten zachtjes garen.
Aardappel-tortilla
Ingredienten:
4 à 5 middelgrote aardappelen, 5 middelgrote eieren, een halve ui, bouillon, een  teentje knoflook, olijfolie.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dik.
Snij elk schijfje nog eens doormidden in twee (zorg er wel voor dat de stukjes niet te klein zijn). 

Verwarm in een diepe pan wat olijfolie.
Voeg er de aardappelstukjes aan toe als de olie warm is. Laat de stukjes zachtjes sudderen. ze moeten nog zacht blijven (halfgebakken). Doe er een beetje bouillon bij. Voeg, als de aardappelen bijna klaar zijn, de halve ui en knoflook (in stukjes gesneden) eraan toe.


Klop ondertussen de eieren los in een grote kom. Giet de aardappelen als ze klaar zijn voorzichtig af en laat ze wat afkoelen tot ze ongeveer lauw zijn. Voeg ze dan toe aan de eieren en meng alles goed. 

Verwarm in een ronde braadpan (met een diepte van 4 à 5 cm) wat olijfolie.
Laat de olie goed warm worden en giet het mengsel in de pan. Hou het vuur hoog de eerste seconden, maar zet het daarna direct lager. Zorg ervoor dat de aardappelen gespreid liggen en druk het mengsel wat aan. Laat het op een zacht vuurtje ca. 3 minuten bakken. Wanneer de onderkant gaar is, komt het moeilijkste: de tortilla omdraaien zodat de andere kant gaar kan worden. Haal de pan van het vuur en dek ze af met een bord. Draai de tortilla om op het bord en schuif ze vervolgens met de andere kant terug in de pan. Laat ook die kant nog een 3-tal minuten bakken.

 Zet de tortilla als ze klaar is op een bord en laat wat afkoelen. Snij ze in blokjes of taartpunten.
Lekker met een frisse salade.
Voor de kinderen heb ik er een salade van wortel, sinaasappel en bleekselderij bij gemaakt.
Eet smakelijk!
*Plisseren= tomaat ontdoen van velletje door het kroontje eruit te snijden en een kruisje op de onderkant van de tomaat te markeren met een mes, je laat de tomaten in een pan met water zakken, tegen de kook aan, wanneer de schil gaat wijken van de tomaat haal je de tomaten uit het water en spoel je ze af met koud water. Als ze afgekoeld zijn haal je met een mes voorzichtigde het velletje er af).

Geen opmerkingen: