zondag 30 september 2012

Tarte Tatin recept


Maak een Briseerdeeg van:

-250 gram bloem
- snuf zout
- 1 ei
- 125 gram roomboter
- 2 eetlepels ijskoud water.
Leg het 1 uur in de koelkast.

Haal het uit de koelkast en maak er een grote dunne plak van met een deegroller op een bebloemde ondergrond.
Het deeg is behoorlijk stug maar als je het eerst weer in kleine stukjes weer kneed lukt het wel om het uit te rollen. Door de boter plakt de plak goed aan de ondergrond dus met een plat voorwerp, bijvoorbeeld een mes kun je de plak los maken van de ondergrond.

Warm de oven voor op 230 graden.

Weeg 80 gram roomboter af en nog 60 gram suiker voor de caramel op de taart.
Schil een klein kilootje appels en haal het klokhuis eruit. 
Maak van de helft van de boter (40 gram dus,) blokjes en leg ze in de taartvorm, doe de helft van de suiker er ook bij. 
Schik de appelparten op de botere n suiker in de taartvorm en strooi de andere helft van de suiker er overheen, zo ook de laatste helft van de boterblokjes. 
Leg over de appels de plak deeg, je kijkt nu tegen de plak aan. 
Druk de kanten goed aan. Omdat het een omgekeerde appeltaart is, houdt er rekening mee dat hij na omkeren een rand moet hebben anders glijden de appels van de rand.
Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar, op 230 graden dus.
Laat de taart een kwartier afkoelen (de caramel op de taart is gloeiend!)
Leg een passend bord op de taartvorm en keer de taart om en voila, Tarte Tatin!
Lauw warm serveren met creme fraiche als dessert.

Zie voor foto's het vorige bericht.


Geen opmerkingen: