maandag 10 juni 2013

Voor de iets meer gevorderden (vegetarisch gerecht):

Wortelpannenkoekjes de luxe

Voor 6 personen
Ingredienten:
Voor de hummus:
250 gram kikkererwten, een nacht geweekt
zout
sap van 2 a 3 citroenen
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
6 eetlepels witte tahin
4 eetlepels extra virgin olijfolie
Voor de wortelpannenkoekjes:
1 kg wortelen
3 grote eieren
zout
olie om in te bakken
Voor de Belugalinzen
250 gram Beluga linzen
zout
Voor de garnering
200 ml. creme fraiche
rucolakiemen
Bereiding hummus
Kook de kikkererwten ongeveer 2 uur in vers water, ze moeten botergaar zijn. Voeg pas zout toe als ze zacht beginnen te worden. Giet ze af maar bewaar het kookwater. Draai de kikkererwten met een beetje kookvocht helemaal glad in de keukenmachine.
Voeg citroensap, knoflook, tahin, 2 eetlepels olijfolie en zo nodig meer zout toe. Laat de machine weer draaien en giet er weer een beetje kookvocht bij om er een zachte romige hummus van te maken.
Belugalinzen
Dit is de kaviaar onder de linzen.
Deze linzen hoef je niet te weken, kook ze in 45 minuten gaar.
Bereiding wortelpannenkoekjes
Schil en rasp de wortelen. Klop de eieren met de zout, doe ze bij de wortelen en roer het geheel goed door elkaar. Verhit een laagje olie in een koekenpan. Neem per wortelpannenkoekje een flinke lepel van het mengsel en schep dit in de hele olie. Maak ze een beetje plat met de achterkant van een lepel en draai het vuur een beetje lager zodat ze gelijkmatig gaar worden. Keer ze om als de ene kant bruin is en bak dan de andere kant. Als ze misschien wat groot zijn uitgevallen kun je ze ook nog even doorgaren in een de oven op 175 graden (gasoven) Dien ze zeer heet op.
Bereiding volledig gerecht
Per bord stapel je de gare ingredienten smaakvol op elkaar, beginnende met:
1 wortelpannenkoekje, daarop een eetlepel hummus, daarop een lepel belugalinzen. Dan, als mooi contrast een eetlepel creme fraiche en daar weer bovenop een flinke dot  rucolakiemen.

Geen opmerkingen: